Bedenk bij elke vraag:
hoe kan technologie
ons helpen?
Estinea wil dat een bewoner/deelnemer zoveel mogelijk zelf kan kiezen en dingen zelf kan doen. De inzet van technologische hulpmiddelen, zoals een robotkat en belevenistafel kunnen hierbij helpen. In februari 2024 startte Estinea een online uitleenservice van dit soort hulpmiddelen. Wat zijn de ervaringen het eerste halfjaar?
Begeleiders Sabine Roelofs en Herbert Rougoor leenden bij de uitleenservice, delen hun ervaringen en geven tips.

Jaspert Nipius
Coördinator innovatie
“Elke regio krijgt een eigen leercoach zorgtechnologie”
Estinea Uitleenservice
Jaspert Nipius, coördinator innovatie: “Elke medewerker kan vanaf februari 2024 zorgtechnologische hulpmiddelen voor bewoners/deelnemers aanvragen en vier weken uitproberen. We hebben 22 verschillende dingen te leen. Kleine dingen zoals een robothond en -kat, maar ook grote dingen zoals een belevenistafel.
Als het geleende materiaal bevalt, kan een team het zelf kopen. De kosten zijn dan voor het team of de bewoner/deelnemer. We bieden in de uitleenservice alleen hulpmiddelen aan die betaalbaar zijn. Het heeft niet zoveel zin om iets uit te proberen wat je daarna niet kunt kopen, omdat het veel te duur is. We hebben nu een mooi aantal hulpmiddelen te leen. Dit gaan we nu, samen met de Technologie & Zorg Academie verder aanvullen. Maar ook medewerkers kunnen een hulpmiddel voorstellen.”
Het kan beter!
Jaspert: “Sinds de start van de Estinea-uitleen is het aantal aanvragen voor technologische hulpmiddelen gestegen van gemiddeld vier naar gemiddeld acht per maand. Dat vind ik best goed. Vooral de robothonden- en katten zijn populair. Waar ik trots op ben, is dat de Estinea-uitleen er nu is en dat medewerkers deze weten te vinden. Maar van de 80 teams zijn er toch nog steeds 50 teams die nog nooit iets hebben geleend. Dat kan dus nog beter.”
Zorgtechnologie is er voor iedereen
“Ik hoor wel eens dat teams het idee hebben dat de inzet van zorgtechnologie niets voor hen is, bijvoorbeeld omdat zij bewoners met een lager ontwikkelingsniveau ondersteunen. Dat beeld klopt niet, want dit soort hulpmiddelen is er voor iedereen. Wat kan gaan helpen, is dat elke regio vanaf 2025 een vaste leercoach zorgtechnologie krijgt. Leercoaches zijn begeleiders die interesse hebben in zorgtechnologie en daar andere collega's en teams bij helpen. Zij staan dicht bij de teams en kunnen gericht ondersteunen bij vragen.”
Aanmoedigen
“Mijn droom voor de toekomst is dat er in het ondersteuningsplan automatisch een voorstel komt met voorbeelden van zorgtechnologie die je kunt gebruiken als mogelijke oplossing voor verschillende vragen. Zodat medewerkers nog meer aangemoedigd worden om na te denken over hoe zij door technologische hulpmiddelen bewoners meer zelf kunnen laten bepalen en doen.”

Sabine Roelofs
Medewerker Estinea
Sabine:
“Ik zou graag verhalen lezen over hoe zorgtechnologie bewoners zelfstandiger kan maken”
Sabine: “Wij hebben een robotkat geleend bij de uitleenservice. Voor mij was dit de eerste keer. Ik wist helemaal niet dat zoiets als een robotkat bestond. Een collega vertelde dat ze die op een andere woonlocatie hadden uitgeprobeerd. Zo hoorde ik van de uitleenservice.
Wat ik mooi vind aan de uitleenservice, is dat je van alles kunt uitproberen om te zien of iets werkt of niet. Zonder dat je gelijk iets hoeft te doen. Dat is hartstikke fijn. Ik kan zelf op het intranet zien wat er allemaal te leen is of je hoort iets via een collega. Ook de gedragsdeskundige geeft tips.
Van mij zou de uitleenservice nog veel meer bekendheid mogen krijgen. Wat voor mij helpend zou zijn is dat ik verhalen lees over hoe je met zorgtechnologie bewoners zelfstandiger kan maken. Dat je daar blij verrast over bent en er een volgende keer aan denkt. De ervaringen met de robotkat waren trouwens zo positief dat de zussen van onze bewoonster deze nu voor haar gaan kopen.”

Sabine Roelofs
Medewerker Estinea


Herbert Rougoor
Medewerker Estinea
Herbert Rougoor:
“Het helpt als collega’s ervaringen delen. En niet alleen de succesverhalen”
Herbert was al bekend met zorgtechnologie en betrokken bij de proef/test van de uitleenservice. Herbert: “Ik vind het mooi dat de uitleenservice er is. Doordat het online is, is het makkelijk te bekijken. Je kunt zoeken en iets reserveren. Het enige wat ik lastig vind, is dat de spullen in Aalten staan. Als je leent gaat de uitleentijd al lopen, maar dan moet je nog wel zorgen dat het bij jou op locatie komt.”
Meer bekendheid
“Binnen mijn team is zorgtechnologie niet echt onderwerp van gesprek. We hebben het er wel over, maar het heeft tijd nodig om met z'n allen te begrijpen hoe technologische hulpmiddelen bewoners kunnen helpen. Dat kan alleen door het meer bekend te maken bij teams. De vraag ‘Hoe kan techniek ons helpen om dit makkelijker te maken?’ zou veel meer onderdeel van ons denken moeten worden. Het helpt als teams dit onderwerp op de agenda van hun overleg zetten.”
Bewegingsmelder
“Maar het helpt ook als collega's hun ervaringen met technologische hulpmiddelen op het intranet delen. En dat hoeven echt niet alleen succesverhalen te zijn. Wij leenden voor een bewoner een bewegingsmelder met ingesproken boodschap. Dit was voor een bewoner die steeds vaker naar de wc ging ’s nachts en dan dacht dat hij op moest staan. De gedachte was dat het hem zou helpen als een stem van de medewerker nachtzorg zou zeggen dat hij, als hij klaar was, hij lekker terug naar bed moest gaan.”
Uitproberen
“We hebben dit een maand uitgeprobeerd, maar de bewoner luistert eigenlijk te goed: als hij de stem hoort, gaat hij direct terug naar bed. Zonder te plassen. Nu komt hij soms wel zestien keer uit bed omdat hij toch moet plassen. In dit geval zorgde zorgtechnologie juist voor iets dat we niét wilden. Toch ben ik blij dat we de bewegingsmelder hebben kunnen uitproberen. Voor andere bewoners zou het misschien wel kunnen helpen. Het is vooral belangrijk dat je actief nadenkt of zorgtechnologie kan helpen.”
Estinea Uitleenservice in cijfers:
Estinea Uitleenservice in cijfers (februari- augustus 2024) | |
---|---|
Aantal zorgtechnologische hulpmiddelen in de Estinea Uitleen Service | 22 |
Aantal uitgeleende hulpmiddelen | 52 |
Aantal teams dat een hulpmiddel heeft geleend | 30 |
Aantal hulpmiddelen dat na uitleen is aangeschaft | Onbekend* |
* Elk team heeft een eigen budget, ook voor het kopen van bijvoorbeeld technologische hulpmiddelen.