Afschaffen dubbele controles

Als zorgorganisatie moet je aantonen dat je het geld dat je ontvangt ook echt besteedt aan de zorg en ondersteuning van bewoners/deelnemers. Dit wordt goed gecontroleerd, maar in de manier van werken waren er nogal wat dubbele controles ontstaan. Vijf ervan worden in 2025 afgeschaft. 


Stoppen met kortdurende indicaties

Als je hulp wil krijgen van de gemeente, dan moet je een zogenaamde indicatie aanvragen. Daarin staat beschreven welke hulp je krijgt en hoe lang. Als het telkens korte perioden zijn, dan kost het veel tijd om telkens een nieuwe indicatie aan te vragen. Daarom stoppen veel gemeenten met kortdurende indicaties en krijgen mensen dus alleen indicaties voor langere tijd. 

Op één manier verantwoording afleggen

Gemeenten vragen aan zorgorganisaties op dit moment andere dingen die je moet laten zien over de kwaliteit van zorg en ondersteuning dan zorgkantoren. Het kost minder tijd als we nog maar op één manier verantwoording hoeven af te leggen. Voor de gehandicaptenzorg doen we dat nu volgens het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg. Met de overkoepelende organisatie van de gemeenten (de VNG) zijn hier gesprekken over gevoerd.

Eenvoudiger manier van werken rondom onvrijwillige zorg

Als zorgorganisatie wil je onvrijwillige zorg zoveel mogelijk voorkomen en als je het toch toepast, ga je daarover praten met bewoners en hun familie. De Wet Zorg en Dwang regelt dat je steeds blijft zoeken of de onvrijwillige zorg kan worden gestopt of minder wordt. In de praktijk zijn medewerkers erg veel tijd kwijt aan het goed vastleggen van alle informatie hierover in het ondersteuningsplan. Daarom gaan we in 2025 op een nieuwe, eenvoudiger manier werken. 


Minder rapporteren

Medewerkers van Estinea rapporteerden op verschillende manieren: de een schreef heel uitgebreid over de dagelijkse gang van zaken.
De ander alleen over de voortgang, veranderingen van wat er is afgesproken of bijzonderheden. Het schrijven en lezen van uitgebreide rapportages kost veel tijd. Om ervoor te zorgen dat rapporteren minder tijd kost, hebben we afgesproken dat we alleen schrijven over de voortgang van leerdoelen, de veranderingen van wat er is afgesproken of over bijzonderheden. Dat is onze visie op rapporteren. 
Daarnaast heeft Estinea in 2024 meegedaan aan een proef Spraakgestuurd rapporteren:
het inspreken van rapportages. Dit om te onderzoeken of we op die manier ook minder tijd kwijt zijn aan rapporteren. Dit was samen met de TZA Achterhoek en de opleiding Verpleegkunde van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Van Estinea namen 38 medewerkers deel uit drie teams. De eerste uitkomsten zijn positief. Gemiddeld genomen waren medewerkers dertien procent minder tijd kwijt door spraakgestuurd rapporteren. 
In 2025 gaan we onderzoeken of we spraakgestuurd rapporteren ook binnen Estinea kunnen gaan doen.  

Reacties van twee begeleiders: 

”Ik merk dat ik minder tijd kwijt ben, omdat ik duidelijker en gestructureerder rapporteer.”


”Spraakgestuurd rapporteren gaat steeds makkelijker en sneller. Ik ben er wel blij mee.”