Cyberaanvallen, datalekken , ook wel informatiebeveiligingsincidenten genoemd… ook binnen Estinea moeten we hier helaas op voorbereid zijn om ons hiertegen te beschermen. Weten hoe je veilig omgaat met gevoelige, (gezondheids)informatie van bewoners en medewerkers is dan ook voor iedereen belangrijk. 

Tijdens regiobijeenkomsten Veilig wonen en werken* in 2024 werd opgemerkt dat niet iedereen dit weet. En ook de eisen voor beveiliging van deze informatie worden vanuit de wet steeds strenger. Daarom geeft Estinea nu extra aandacht aan informatiebeveiliging. Het doel? Meer kennis en bewustzijn bij medewerkers over veilig omgaan met informatie. 
Begeleider Bart Brandenburg vertelt over wat hij al weet, maar ook nog lastig vindt én waar hij hulp bij nodig heeft. En digicoach Tessa Kruijswijk geeft praktische tips. 

Bart Brandenburg

Medewerker Estinea

Bart Brandenburg

Medewerker Estinea

*Informatiebeveiliging is onderdeel van het kompas Veilig wonen en werken van Estinea. Het kompas is gemaakt voor medewerkers om hen te helpen of ze werken volgens de visie en afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Het bestaat uit twaalf onderwerpen. Informatiebeveiliging is een van de onderwerpen. Bij elk onderwerp staan vragen waar je samen over kunt praten. 

Tessa Kruijswijk

begeleider op verschillende locaties en digicoach

Digicoaches zijn medewerkers van Estinea die naast hun werk als (persoonlijk) begeleider hun collega’s helpen met het aanleren van algemene digitale vaardigheden en ondersteunen bij hoe je veilig omgaat met (persoonlijke) informatie.  

Start in 2024

We hebben een start gemaakt om extra aandacht te geven aan informatiebeveiliging. Wat is er gedaan?

  • Informatiebeveiliging was een thema tijdens regiobijeenkomsten ‘Veilig wonen en werken’.
  • Pagina Informatiebeveiliging op intranet is gemaakt met informatie, video’s, veelgestelde vragen en tips over verschillende thema’s van informatiebeveiliging.
  • Tijdens een werkoverleg praten regiomanager en team in 2025 telkens over een thema van informatiebeveiliging, ze delen tips, ervaringen en verbeterpunten.
  • Informatiebeveiliging is een onderdeel van het inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers, vrijwilligers en stagiairs. ­

2025

In 2025 gaan we verder met de laatste twee bovenstaande punten.
En verder:

  • Elk kwartaal is er een phishing campagne. Medewerkers ontvangen een neppe phishingmail verstuurd vanuit Estinea. Met deze mail willen we iedereen bewust maken van de risico’s en gevolgen van zo'n phishing mail. En vooral wat ze wel en niet moeten als ze zo’n mail ontvangen en/of op een link hebben geklikt. Met de resultaten kunnen we volgen of ze steeds beter weten wat ze wel en niet moeten doen en maken we medewerkers bewust van het (on)gewenste gedrag.
  • Ook alle huidige medewerkers, vrijwilligers en stagiairs doorlopen het leerpad informatiebeveiliging. Digicoaches komen vervolgens langs in teams om te helpen waar nodig.