Het verhaal van…
Team ambulant Winterswijk
Onze medewerkers hebben regelmatig met dilemma's te maken. Hoe gaan ze ermee om en hoe leren zij én Estinea hiervan? Deze keer Michelle Pampiermole en Jolanda Meerdink, persoonlijk begeleiders van team ambulant Winterswijk.
Ze vertellen over de grenzen die er zijn aan hun rol als ambulant ondersteuner. Wat doen ze bij signalen van bijvoorbeeld mogelijk misbruik van een persoon, maar ze niet bij alles kunnen helpen? Maar ze vertellen vooral over hoe zij mensen ondersteunen bij het steeds meer zelf keuzes te maken.
Jolanda: “Wat ik het meest lastig vind, is als ik zie dat het netwerk van iemand aan wie wij ondersteuning bieden een negatieve invloed heeft op deze persoon. Bijvoorbeeld door bepaalde keuzes af te dwingen of het beheer van geld over te nemen. Ik maak me dan zorgen dat er misbruik van iemand wordt gemaakt. Dat wil ik natuurlijk voorkomen.“
Bespreken met collega’s
“Als ik een sterk gevoel heb dat er iets niet klopt, iemand niet veilig is, en Michelle herkent dit als duo-begeleider, dan weet ik dat we het serieus moeten nemen. Wat kunnen we doen met deze signalen? Dat bespreken we samen en in ons team. Als we er niet uitkomen, overleggen we met de adviseur zorgprocessen en de regiomanager.”
“Bij een vermoeden van misbruik kun je anoniem advies vragen bij Veilig Thuis, daar kan de adviseur zorgprocessen bij ondersteunen”, vertelt Michelle. “Maar als iemand zelf geen probleem heeft met de situatie, dan is dat een eigen keuze van deze persoon en kan Veilig Thuis niks doen. Dat voelt soms machteloos. Dat moeten we dan verduren. Ik kan niet de hele wereld redden, daar ben ik me wel bewust van. Maar het roept wel vragen op. We hebben het er als team wel met elkaar over waar je rol als ambulant begeleider begint en waar deze stopt.”

“We ondersteunen mensen bij het zelf maken van keuzes. En dat blijven we herhalen.”
Jolanda Meerdink,
persoonlijk begeleider
van team ambulant Winterswijk.

“Het vertrouwen dat iemand in zichzelf krijgt, is het belangrijkst”
Michelle Pampiermole
persoonlijk begeleider
van team ambulant Winterswijk.
Vertrouwen in zichzelf
Jolanda: “Wat we wel kunnen doen, is iemand stapje voor stapje ondersteunen bij het zelf maken van keuzes. En dat blijven herhalen. Ook al zijn het kleine stapjes, het vertrouwen dat iemand in zichzelf krijgt, is misschien nog wel belangrijker dan alle stappen die je zelf zou willen zetten. Je doet wat in je mogelijkheden ligt. Een volgende stap is dan om de tafel te gaan met de cliënt en de persoon uit het netwerk die mogelijk misbruik maakt.”
Michelle: “Wat helpt bij zulke situaties is dat we steun krijgen van onze manager en adviseur zorgprocessen. Zij denken echt met ons mee. Ook al heeft niemand een antwoord of een oplossing, dat je gehoord wordt is al fijn. Wat ons wel bezighoudt, is wat de rol van de WMO-consulent van de gemeente hierin is. Dat is degene die regie heeft over de ondersteuning aan een persoon. We missen soms betrokkenheid. Maar we moeten dit blijven bespreken met de gemeente en niet opgeven!”
Dit verhaal is gedeeld op het intranet van Estinea. Daarnaast hebben de regiomanagers het verhaal op de agenda van het werkoverleg van ambulante teams uit hun eigen regio gezet. Met als doel te bespreken of deze problematiek herkenbaar is voor andere ambulante teams binnen Estinea en wat je van elkaar hierin kunt leren.

“Het vertrouwen dat iemand in zichzelf krijgt, is het belangrijkst”
Michelle Pampiermole
persoonlijk begeleider
van team ambulant Winterswijk