Tevredenheidsonderzoek vrijwilligers
“Als vrijwilligers willen we meer cursussen of opleidingen”
Bij Estinea zijn ruim 400 vrijwilligers actief. Vaak kunnen zij nét die extra aandacht bieden waar familie en begeleiders niet aan toekomen. Met de veranderingen in de zorg, zoals tekorten op de arbeidsmarkt, zal hun rol alleen nog maar belangrijker worden. Maar hoe tevreden zijn de vrijwilligers met hun werk bij Estinea? Eind 2023 deed Estinea onderzoek hiernaar. Vrijwilliger Annie Gerritsen, ook lid van het vrijwilligersplatform van Estinea, vertelt over wat haar opviel in het onderzoek.

Annie Gerritsen
Sinds 15 jaar is Annie vrijwilliger bij Estinea en lid van het vrijwilligersplatform van Estinea.
Het vrijwilligersplatform is een groep van 7 vrijwilligers die bekijkt wat andere vrijwilligers bezighoudt en die meedenkt met Estinea. Zo hebben zij bijvoorbeeld meegedacht met de vragen die zijn gesteld in het tevredenheidsonderzoek. Ook geven zij advies over de uitkomsten aan de coördinator vrijwilligers en de bestuurder.
Annie Gerritsen: “Het meest opvallende aan de uitkomsten vond ik de hoge score op tevredenheid. De tevredenheid was nog hoger dan het landelijk gemiddelde vergeleken met andere zorgorganisaties in Nederland. Ik herken dat uit de praktijk. Vrijwilligers zijn erg enthousiast. Wat ik mooi vind, is dat Estinea vertrouwen heeft geboden aan de vrijwilligers. Je krijgt als vrijwilliger taken toebedeeld die verantwoordelijkheid vragen, zoals wandelen of fietsen met een bewoner of samen een kopje koffie drinken. Maar je kunt altijd een beroep doen op de begeleiders van een locatie.
We moeten als vrijwilligers ook oppassen dat we niet de rol gaan vervullen van medewerker.
We werken samen en die samenwerking is zo mooi.”
Verbeterpunt
Een van de verbeterpunten uit het onderzoek was dat vrijwilligers aangaven zich te willen ontwikkelen. Ze willen graag deelnemen aan trainingen en bijeenkomsten. Annie: “Vanaf 2014 waren er jaarlijks themabijeenkomsten over bijvoorbeeld autisme of epilepsie. En er waren cursussen/opleidingen. Dan was je met vrijwilligers bij elkaar en ging je stoeien met vragen zoals: waar liggen onze grenzen en welke grenzen mogen we aangeven? Ik heb dat als heel waardevol ervaren. Vóór de coronatijd is dat gestopt. Het lijkt me heel goed dat dit weer wordt opgepakt. Vanuit het vrijwilligersplatform gaan we dat ook adviseren aan de bestuurder van Estinea.”

Annie Gerritsen
Sinds 15 jaar is Annie vrijwilliger bij Estinea en lid van het vrijwilligersplatform van Estinea.
Het vrijwilligersplatform is een groep van zeven vrijwilligers die bekijkt wat andere vrijwilligers bezighoudt en die meedenkt met Estinea.
Zo hebben zij bijvoorbeeld meegedacht met de vragen die zijn gesteld in het tevredenheidsonderzoek. Ook geven zij advies over de uitkomsten aan de coördinator vrijwilligers en de bestuurder.

“De resultaten uit het onderzoek zijn zo positief. Daar zijn we blij mee“
Angelique Hoogerdijk
vrijwilligerscoördinator bij Estinea
Voorbereid op de toekomst
Angelique Hoogerdijk, vrijwilligerscoördinator bij Estinea: “De resultaten uit het onderzoek zijn zo positief. Daar zijn we blij mee. Natuurlijk gaan we nadenken over het aanbieden van cursussen en trainingen aan vrijwilligers. Maar we zullen hier ook breder naar moeten kijken. Om goed voorbereid te zijn op de veranderende toekomst moeten we de rol van vrijwilliger in samenhang met die van familie en netwerk bekijken. Hoe kunnen de vrijwilligers ondersteunend zijn aan het netwerk? Dat zijn vragen die mij als coördinator vrijwilligers bezighouden. Het is belangrijk om daar nu over na te denken.”
Onderzoek naar tevredenheid van vrijwilligers
- 168 vrijwilligers deden mee (44% van de vrijwilligers)
- Vrijwilligers gaven hoge scores op vragen naar:
- plezier in het vrijwilligerswerk (8.9)
- tevredenheid (8.6)
- veilig voelen tijdens het doen van het vrijwilligerswerk (8.6)
- Twee verbeterpunten:
- Vrijwilligers willen (meer) mogelijkheden om zich te ontwikkelen (score 6.1).
- Estinea kan meer doen om voldoende trainingen en bijeenkomsten aan te bieden (score 5.6)
Het onderzoek vond plaats in oktober - november 2023.
Wat gaan we onder meer in 2025 doen?
- De behoefte aan cursussen/trainingen bij vrijwilligers in kaart brengen en een plan maken welke we willen aanbieden.
- Bijeenkomsten plannen met medewerkers die taakcoördinatoren vrijwilligers zijn om te horen wat er goed/minder goed gaat als het gaat over vrijwilligers. Een taakcoördinator vrijwilligers is medewerker van een team die de inzet van vrijwilligers op een locatie regelt.
- Investeren in introductiebijeenkomsten voor nieuwe vrijwilligers, net als we dat doen voor nieuwe medewerkers om hen een warm welkom te geven en te informeren over Estinea.
- Vrijwilligersplatform meer bekend maken bij vrijwilligers.