Voices that count is een methode die ervoor zorgt dat je als begeleider meer bewust wordt van jouw bijdrage aan kwaliteit van bestaan van bewoners/deelnemers. De medewerkers deelden de ervaringen via een speciale website. De uitnodiging was om te schrijven over een moment dat raakte, waarbij je als medewerker bijdroeg of wilde bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van bestaan van een bewoner/deelnemer, of dat probeerde maar dat het niet lukte. Bij het delen van het verhaal geeft de begeleider gelijk antwoord op een aantal vragen. Zoals: hoe je je erbij voelde, met welk onderwerp van kwaliteit van bestaan het te maken had, en wat je deed als medewerker. In de verhalen was de privacy van de bewoners/deelnemers gewaarborgd.

Na de periode van het delen van de verhalen gingen de twee teams met elkaar in gesprek over alle uitkomsten.
De eerste ervaringen zijn positief. Het merendeel van de verhalen gaat over positieve momenten, kleine pareltjes uit het dagelijks werk waar iemand trots op is. Medewerkers herkennen dat het bespreken daarvan helemaal niet zo gebruikelijk is. Dingen die goed gaan, worden vaak vanzelfsprekend gevonden. Maar juist daar ligt de kern van je vakmanschap. En het is waardevol daar bewust van te zijn. “Door het delen van deze verhalen leer ik de kwaliteiten van mijn collega’s beter kennen”, aldus een medewerker. “Ik leer mijn team beter kennen.”


Een klein aantal verhalen ging over lastige situaties. Ook die worden leerzaam gevonden om met elkaar te bespreken, omdat collega’s niet altijd van elkaar weten hoe ze een situatie hebben ervaren.

Hoe verder?

In 2025 gaan we onderzoeken of de methode Voices that count breder binnen Estinea kan worden ingezet.

“Ik leer mijn team beter kennen”

Reactie van begeleider