Het was niet (meer) voor iedereen duidelijk wat zelfsturend werken is. Dit kwam onder andere doordat Estinea als organisatie groter is geworden. Ook zijn er meer wisselingen in teams dan vroeger en is er geen interne cursus meer over zelfsturend werken. Uit onderzoek bleek ook dat medewerkers het fijn vinden om zelfsturend te werken, maar duidelijkere kaders willen. Daarom ontwikkelde een groep van managers, beleidsadviseurs en begeleiders van Estinea een plan om duidelijker te maken wat zelfsturend werken is, hoe je dat doet en dat iedereen zo blijft werken. 

Wat is er zoal gedaan in 2023?

  • Alle medewerkers hebben een workshop gevolgd over waarom we bij Estinea zelfsturend werken en wat dit voor hen inhoudt. Zo heeft iedereen dezelfde basis(kennis).
  • Diverse hulpmiddelen die teams helpen goed zelfsturend te werken, zijn waar nodig bijgewerkt. Zoals de organisatiefilosofie, teamscan en teamontwikkelingsplan.
  • Medewerkers die taakcoördinator zelfsturing zijn binnen hun team, hebben meer inzicht gekregen in hun taak en verantwoordelijkheid. 
  • Zelfsturend werken is met een workshop en e-learning vanaf 1 januari 2024 een vast onderdeel van het verbeterde inwerk- en introductieprogramma voor nieuwe medewerkers.

Wat is het grootste inzicht?

  • Het was leerzaam om met alle medewerkers te praten over wat zelfsturend werken is en wat het van je vraagt als medewerker. Deze gesprekken zorgden er ook voor dat medewerkers zich realiseerden dat zelfsturend werken hen ook veel brengt, zoals werkplezier en zelfontwikkeling. 
  • Er is behoefte aan nog meer concrete voorbeelden over de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Waar ligt de grens? 
  • En er is behoefte aan dat managers allemaal op dezelfde manier werken. 
  • Ook zochten medewerkers naar hoe ze de zelfsturing met het team kunnen bespreken. Daarom is een nieuwe teamscan zelfsturing gemaakt.

Waarom ook alweer zelfsturend werken?

Estinea is met zelfsturend werken gestart vanuit de overtuiging dat ieder mens gelijkwaardig is en iedereen mee kan doen in de samenleving. Of je nu een verstandelijke beperking hebt of niet. Zelfsturend werken geeft teams vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid om dit mogelijk te maken. 

Medewerker Anne vertelt over zelfsturend werken en hoe ze met haar team een vakantie voor bewoners organiseerde.

Het afgelopen jaar hebben alle teams een teamscan zelfsturing ingevuld.

Wat viel op?

De teamscan is een hulpmiddel voor teams om met elkaar in gesprek te gaan over wat goed gaat op het gebied van zelfsturend werken en waar het beter kan. Uit de teamscans bleek dat teams nog onvoldoende weten wat ze van hun manager kunnen verwachten en van de medewerkers van het centraal bureau. Hier gaan we in 2024 mee aan de slag. 

Wat volgt in 2024?

  • Er komt een training communicatie, feedback en veiligheid. 
  • De managers zorgen ervoor dat ze meer op dezelfde manier werken.
  • Er worden voorbeelden gegeven, bijvoorbeeld via een toneelstuk, hoe zelfsturend werken eruitziet. Wat doe je dan wel en niet? 

Er zijn allerlei hulpmiddelen en afspraken, maar zelfsturend werken gaat uiteindelijk over ruimte en eigen verantwoordelijkheid. De bestuurder en (regio)managers hebben een belangrijke taak om teams daarbij te helpen.  

Tot slot - ter inspiratie!

Tijdens de workshops vertelden medewerkers over wat zelfsturend werken voor hen betekent. Een aantal voorbeelden: 

  • De bewoners van een locatie wilden op maandagochtend heel graag vertellen over hun weekend. Het team paste het rooster aan, waardoor er die ochtend een begeleider extra is.
  • Een aantal teams in een regio werkt samen voor hun roosters. Bij ziekte, vakantie of een teamuitje helpen ze elkaar. 
  • Een team organiseerde zelf een vakantie voor bewoners én regelde sponsoring van lokale bedrijven en Vrienden van Estinea.
  • Een team maakte onderling afspraken over flexibele diensten zodat collega's met jonge gezinnen hun kinderen uit school kunnen halen.