Wat is voor jou nu
belangrijk in het leven?
Iedereen wil graag een fijn leven. Of je een verstandelijke beperking hebt of niet. Het is belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan. In 2023 hebben we een scholing gemaakt over dit onderwerp. Vanaf 2024 gebruiken we die in leerprogramma’s voor begeleiders.
Kunnen we deze scholing ook breder binnen Estinea gebruiken, vroegen we ons af. Zoals bij mensen die niet direct met de zorg en ondersteuning te maken hebben of de cliëntenraad. Wat zij doen heeft tenslotte ook invloed op de kwaliteit van bestaan van de mensen die we ondersteunen en hun begeleiders. Het begint bij bewustzijn. Dat is het inzicht dat het gesprek met hen hierover heeft opgeleverd.
Scholing
De belangrijkste boodschap in de scholing is dat kwaliteit van bestaan voor iedereen anders is. Wat voor de een fijn is, kan voor de ander juist niet fijn zijn. Het kan ook veranderen, bijvoorbeeld als je ouder wordt of iets bijzonders meemaakt. Je kunt dus niet zomaar zeggen wat voor iemand anders een goed leven is. Het is belangrijk om daar samen over te praten.
In de scholing zie je filmpjes van medewerker Marjanne en Juventa die thuis ondersteuning krijgt van Estinea. Zij vertellen wat voor hen belangrijk is in hun leven. Marjanne vindt bijvoorbeeld privacy belangrijk. Dat betekent dat niet iedereen zich met haar privézaken mag bemoeien. Ze vindt het niet fijn als iemand zomaar in haar huis komt. Juventa vertelt in het filmpje over leren lezen. Ze vertelt hoe belangrijk dat voor haar is, bijvoorbeeld om berichtjes te kunnen sturen met haar telefoon.
Het leven in acht domeinen
De scholing Kwaliteit van bestaan gaat over acht levensdomeinen die belangrijk zijn voor een goed leven. Dat geldt voor iedereen, overal ter wereld. Of je nu wel of geen beperking hebt. Deze acht domeinen hebben best ingewikkelde namen. De makkelijke woorden die je ervoor kunt gebruiken staan in de cirkels op het plaatje hieronder.
Estinea heeft in 2023 een scholing ‘Kwaliteit van bestaan’ ontwikkeld. De belangrijkste boodschap daaruit: voor iedereen is kwaliteit van bestaan anders.
Juventa vertelt hoe belangrijk leren lezen voor haar is.
Samen praten helpt
We hebben delen van de scholing laten zien aan leden van de cliëntenraad. Anny Schreurs en Kim Croes vonden de filmpjes heel herkenbaar.
Anny: “Wat Marjanne vertelt over privacy zie ik ook op de locatie waar mijn zoon woont. Nieuwe medewerkers weten niet altijd dat je niet zo maar het appartement van een bewoner kunt binnenlopen met een loper. Het is voor mij zo vanzelfsprekend dat medewerkers hier oog voor hebben, dat dit me dan opvalt.”
Kim: “Dat filmpje van Juventa raakt me. Ze wil graag leren lezen om mee te kunnen doen. Er is veel aandacht op televisie voor dit onderwerp, zoals in het programma van Frans Bauer. Ik wist niet dat Estinea kan helpen als je moeite hebt met lezen.” Het praten over de filmpjes riep bij de cliëntenraad de vraag op of er genoeg aandacht is voor problemen met lezen. Een idee is om de filmpjes met meer mensen te delen. Een conclusie is dat het gesprek over de filmpjes bijdraagt aan bewustzijn.
Bewustzijn
Ook voor mensen die niet direct betrokken zijn bij de zorg en ondersteuning is bewustzijn van kwaliteit van bestaan belangrijk. Met een groep medewerkers bespraken we de scholing en de betekenis daarvan in het werk.
Joop Roosendaal (Bedrijfseconomisch adviseur): “Ik dacht terug aan iets van een paar jaar geleden. Toen kregen sommige bewoners hun geld voor eten altijd contant in handen. Ik dacht dat het veiliger was om dit geld voortaan over te maken. Toen we dit hadden doorgevoerd vroeg een bewoner aan mijn collega of dit verplicht was. Hij dacht dat het eetgeld nu van zijn zakgeld afging. Daar had ik niet zo over nagedacht. We zijn toen gestopt met het overmaken van geld.”
De conclusie van het gesprek was dat het goed was om hierover te praten. Onderzoeken wat voor iemand anders belangrijk is in het leven moet je leren. Het hoort bij het vakmanschap van medewerkers. Daar kan deze scholing aan bijdragen.
Wat leveren deze gesprekken op?
- De scholing draagt bij aan bewustzijn over kwaliteit van bestaan
- Alle medewerkers hebben invloed op het leven van bewoners. Ook medewerkers die niet zorgen of begeleiden.
- Praten over kwaliteit van bestaan hoort bij het vakmanschap van medewerker