Cliëntenraad

“Dit had ook het jaarverslag kunnen zijn van de cliëntenraad”

We vinden de krant MOOI met hoofdletters. Het is weer een stapje vooruit: van een papieren krant naar digitaal. De opbouw is logisch. Je klikt er makkelijk doorheen. Over de lay-out niks dan lof. Een fijne rustige uitstraling en alles in begrijpelijke taal uitgelegd. Dit had ook het jaarverslag kunnen zijn van de cliëntenraad. We hebben het over hetzelfde. Dat benadrukt de kracht van de cliëntenraad. 

Wat we missen is een vervolg op het kwaliteitsverslag van vorig jaar. In 2022 zijn er leerpunten benoemd op belangrijke thema’s zoals verzuim en behoud van personeel. Dat zien we nu niet zo duidelijk terug. Ook al doen wij het beter dan andere zorgaanbieders op dit vlak, verzuim en verloop zijn toch nog hoog. Graag zouden we jaarlijks een overzichtje willen zien met: wat hadden we ons voorgenomen en wat hebben we eraan gedaan? 
Wat we mooi vinden is dat de zelfsturing goed is opgepakt. En ook wij hebben een hekel aan jeukwoorden en aan moeilijke woorden. Het uitgangspunt is afstemmen op elkaar vanuit gelijkwaardigheid. En een belangrijk onderwerp dat daarmee samenhangt is eigen regie. We vinden dat verhalen over eigen regie in de krant goed aan bod komen. Er is veel aandacht voor eigen regie. Dat blijkt ook uit het theaterstuk dat we hebben bekeken. Het is zaak om daar als Estinea focus op te blijven houden. 

Ondernemingsraad

“De verhalen in de krant sluiten goed aan bij wat wij meemaken”

De verhalen in de krant zijn herkenbaar. Ze sluiten goed aan bij wat wij meemaken. Ook zit er voldoende variatie in de verhalen en je kunt ervan leren. De balans tussen wat goed gaat en minder goed gaat, is beter dan in voorgaande versies. 

Fijn dat er dit jaar aandacht is voor ambulante teams. Dit werd vorig jaar gemist. En positief dat veiligheid niet meer alleen gericht is op ontruiming of bedrijfshulpverlening maar dat breder gekeken wordt naar veilig wonen en werken. De cijfers zijn in deze krant heel duidelijk weergegeven en goed te begrijpen voor iedereen. Cliëntervaringen komen mooi terug in verschillende artikelen van de krant. Daar gaat het uiteindelijk om. Met name het werken aan stabiele teams en de cijfers zijn voor ons belangrijk. Het verhaal ‘Leren van elkaar bij moeilijke situaties’ is een mooi voorbeeld van op tijd aan de bel trekken en over de grens van de regio heen kijken. Ook het onderwerp mantelzorg vinden we belangrijk. Goed dat daar aandacht aan wordt besteed. Wat ons opvalt, is dat ‘oprechte aandacht vanuit de manager’ voor het derde jaar als verbeterpunt terugkomt. Wat is er in de tussentijd gebeurd? En tot slot: we hebben wat moeite met het artikel over ‘Jeukwoorden’. Gebruik van taal vraagt bewustwording, maar het belangrijkste is dat je weet in welke situaties je woorden wel of niet gebruikt.  

Raad van toezicht

“Dit is zoals Estinea is, het klopt”

Als eerste complimenten voor deze digitale versie van de krant. De lay-out is geweldig en echt van deze tijd: toegankelijk voor iedereen met de voorleesfunctie en filmpjes. We herkennen ons in de verhalen die geschreven zijn. Dit is zoals Estinea is. Het klopt. 

Wat we zien in vergelijking met vorig jaar is dat er meer verhalen over medewerkers in staan. Daarmee is de krant nu meer in balans. Ook is de toelichting bij de financiële cijfers nu eenvoudiger geschreven en daarmee beter leesbaar. En het filmpje over de jeukwoorden: heel goed dat dit aandacht krijgt. We hebben een paar opmerkingen. Het verhaal over de POS lijkt niet af. Wat gaat er gebeuren? Daar hadden we graag meer over willen lezen. Verder maakt de 6,7 op het thema Werkgeverschap nieuwsgierig. Wat zit daar onder? Hebben we dat genoeg op onze radar? Een laatste punt is dat het schurende element er meer in had gemogen. Blijven we kritisch genoeg op de onderwerpen waar we geen super verhaal bij hebben? De soms ongemakkelijke verhalen in het nagesprek bij de theatervoorstelling over ‘eigen regie’ zijn daar een mooi voorbeeld van. Dat soort verhalen had wat ons betreft ook in de krant gemogen.

Theatergroep Spelen! van Estinea