Op vier ochtenden per week om precies 9.15 uur komt Karin of een van haar collega’s van team Oude IJsselstreek langs bij Erik. Karin wekt Erik dan. Soms gaat dat snel, soms duurt het langer. Ze maakt koffie voor hem, checkt of alles oké is en gaat dan weer weg. Dankzij deze hulp kan Erik op tijd beginnen bij zijn werk in Montferland. Dit is een mooi voorbeeld van zorg op maat. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken.

Erik Jansen vertelt: "Ik ben 42 jaar en vind opstaan nog steeds lastig, net als toen ik kind was. Toen ik begon met werken, werd dit een groot probleem. Ik kwam vaak te laat. Mensen dachten dat ik lui was of geen interesse had. Ik wilde wel aan de slag, maar het liep telkens fout. Steeds vaker zat ik thuis zonder werk. Ik heb echt een slaapprobleem. Ik kan zo 24 uur slapen, ook als ik vroeg naar bed ga. Acht jaar geleden ontdekten artsen mijn slaapstoornis. Eindelijk werd ik serieus genomen."


De aanpak van Karin en haar team

Karin Wüsthoff is ambulant begeleider en kent Erik sinds 2015. "Erik zat vast in een negatieve spiraal. Verslapen zorgde voor stress en extra uren werk. We probeerden van alles: bellen, wekkers, maar niets hielp. We hebben serieus nagedacht of het beter zou zijn als hij zou verhuizen naar een van onze woonlocaties, want daar heeft hij ook een indicatie voor. Dan is er altijd iemand in de buurt. Maar Erik wilde dat echt niet. Uiteindelijk brachten we ritme in zijn leven. Wij zorgen dat er elke dag iemand bij Erik is om hem te wekken. Daarvoor moet ons team creatief en flexibel zijn. Maar dat is het waard.


Voor een buitenstaander lijkt het misschien iets heel kleins en zou je kunnen denken: is dat nou je werk? Kan een buurman dat niet doen? Het antwoord daarop is "nee". Erik moet er onvoorwaardelijk op kunnen rekenen dat er iemand voor hem is. Hij kan nu ontspannen leven en maakt zich geen zorgen over zijn werk, want wij hebben korte lijntjes met zijn werkgever. Hij heeft niet heel veel hulp nodig. Hij heeft ook ambulante uren waar hij op terug kan vallen voor vragen die hem bezighouden. We geven hem precies genoeg hulp en dat doet veel voor hem. Erik doet nu actief mee in de maatschappij."


Baan en brommobiel

Erik: "Ik wil liever helemaal geen hulp, maar zonder Estinea zou ik het niet redden. Ik krijg nu een beetje hulp en dat is precies goed. Toen mijn moeder ziek was, snapte mijn baas dat. Hij hield rekening met deze situatie. Ik heb mijn baas laten zien wat ik waard ben. Nu heb ik een vaste baan, verdien genoeg geld en kon zelfs sparen voor een brommobiel. Ik ben heel gelukkig met wat ik heb bereikt."

“We geven hem precies genoeg hulp en dat doet veel voor hem. Erik doet nu actief mee in de maatschappij.”

Karin Wüsthoff,

ambulant begeleider