Reflectie raad van bestuur
Laten we dingen gewoon doen en ook ongewoon doen
Beatrijs van Riessen: “De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Dat zie je aan deze prachtige krant, die is niet meer op papier, maar digitaal. Dat staat ook voor de beweging die we maken. En we hoeven niet te wachten tot de krant klaar is om hierover in gesprek te gaan. We delen de verhalen en cijfers gedurende het hele jaar. Zo hebben we door het hele jaar heen momenten waarop we stilstaan, momenten van reflectie."
"Als ik terugkijk naar het jaar zijn er veel dingen die me trots maken. Ik noem er een paar: als het gaat over de cijfers dan zijn we financieel gezond, is het ziekteverzuim gedaald en lukt het ons om weinig mensen van buiten te hoeven inhuren. Dat is een mooie prestatie in deze roerige tijden. Wat aandacht vraagt, is hoe we de jongere mensen die pas kort bij ons in dienst zijn kunnen behouden. Daar zetten we op in met ons nieuwe inwerkprogramma Expeditie Estinea.
We hebben veel aandacht besteed aan zelfsturing. Ik hoor telkens terug dat het ruimte geeft, zowel van nieuwe medewerkers als van degenen die al heel lang in dienst zijn. Het is een middel waarmee bewoners en deelnemers zoveel mogelijk ruimte en eigen regie ervaren. De lijntjes zijn kort en begeleiders kunnen samen met bewoners/deelnemers en familie keuzes maken.
Ook ben ik trots op het maatwerk dat we kunnen bieden. Maatwerk vanuit vakmanschap: samen met de cliënt een goede inschatting maken wat nodig is. De ruimte pakken om buiten de lijntjes te kleuren. Zo mooi in het verhaal van Erik.
Ruimte
Als ik vooruitkijk naar wat ons de komende jaren te doen staat dan is ons vakmanschap een belangrijke factor. We merken dat de ondersteuningsvragen van bewoners en deelnemers ingewikkelder worden. En we zien bewoners en deelnemers ouder worden. Het vraagt vakmanschap om daar op in te spelen. Onderdeel van de zelfsturing is dat teams de ruimte hebben om hier hun eigen ontwikkelplan voor te maken, het liefst samen mét de bewoners/deelnemers. Want ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis zijn van grote waarde en kan nog meer worden ingezet. Ik verwacht dat zorgtechnologie daar bij gaat helpen. Ook dat thema zetten we op de agenda.
Wat we daarnaast zien, is dat de rol van familie en netwerk gaat veranderen. Daarmee verandert onze rol. Dat is de reden dat we in het najaar van 2024 in alle regio’s gaan starten met de methodiek van samensturing. Dit helpt ons om beter voorbereid te zijn op de vragen van de toekomst.
Wat helpt, is om bij alles wat we doen ons af te vragen: hoe houden we het klein en eenvoudig?
Dat wordt een belangrijke uitdaging voor de komende jaren. Teams zelf aan het roer van hun ontwikkeling laten blijven en zo weinig mogelijk centraal uitvoeren. Dat past bij de behoefte aan regelarm zijn. Dat vraagt om regelmatig stil te staan, te luisteren en elkaar vragen stellen: doen we de goede dingen en doen we die op een goede manier?
Laten we dingen gewoon doen. En ook ongewoon doen. Juist omdat we Estinea zijn.
“Hoe houden we het klein en eenvoudig?”
Beatrijs van Riessen,
Raad van bestuur