Samen leren
en ontwikkelen
Estinea investeert graag in leren en ontwikkelen. Dat geldt voor bewoners, maar ook voor medewerkers, vrijwilligers en voor het netwerk van bewoners zoals familie en vrienden. Leervragen pakken we op maat op. We kijken bij elke vraag wat nodig is.
Team Spoorstraat ging in 2023 als nieuwe locatie van start en wilde voor de komst van de eerste bewoners al leren over autisme. Gedragsdeskundige Inge Reverdink, begeleider Franne Vos en leercoach Chantal Hietbrink waren erbij. Zij vertellen over hun ervaringen.
“Van ouders leren we het meest. Want zij kennen hun kind het beste.”
Franne Vos,
begeleider
Chantal Hietbrink,
leercoach
Franne was als ‘kwartiermaker’ al vóór de opening betrokken bij de nieuwe locatie de Spoorstraat.
Franne vertelt:“Kwartiermakers zijn toekomstige begeleiders van een locatie die vanaf het beginstadium betrokken zijn. Toen duidelijk werd dat we vooral jonge bewoners met autisme zouden krijgen, zijn we ons daar op gaan voorbereiden. We wisten nog niet veel over autisme. Samen met gedragsdeskundige Inge bedachten we wat voor scholing we nodig hadden. Aan het team met leercoaches autisme van Estinea hebben we gevraagd of ze ons als team een basistraining autisme konden geven. Die training hebben we met alle medewerkers gevolgd nog voordat de eerste bewoners kwamen. Daarnaast volgden we nog twee dagen training over de methode 'Geef me de vijf'.”
Samen autisme begrijpen
Een van de betrokken leercoaches bij de leervraag was Chantal Hietbrink. "We krijgen wel vaker leervragen over hoe om te gaan met autisme. De vraag om een training te ontwerpen voor een heel team was nog niet eerder langsgekomen. De basistraining begint met een kennisdeel waar mensen leren wat autisme is. Daarna laten we ze ervaren hoe iemand met autisme de wereld ziet. Bijvoorbeeld hoe lastig het is als dingen niet duidelijk zijn."
Franne: "Iemand met autisme denkt soms anders. We doen bijvoorbeeld veel met woorden. Maar we leerden tijdens de training dat het soms beter is om iets te tekenen. Daar hadden we nog niet eerder aan gedacht. Daar kunnen we met elkaar nu beter op letten."
“Van ouders leren we het meest. Want zij kennen hun kind het beste.”
Franne Vos,
begeleider
Chantal Hietbrink,
leercoach
“Een goede start met team, bewoners en hun familie is zo belangrijk voor de jaren erna.”
Inge Reverdink,
gedragsdeskundige
Samenwerken met ouders
Franne: "Als ik terugkijk, hebben we echt een mooie start gemaakt. Ook met de ouders van de bewoners. Daar leer je het meest van. Want ouders kennen hun kind het beste. De meeste bewoners hebben zo'n twintig jaar thuis gewoond voordat ze op de Spoorstraat kwamen wonen. We werken goed samen met de ouders. Dat betekent dat we veel praten. Over bijvoorbeeld: hoe ben je met elkaar in contact? En hoe ga je om als ouder en begeleider als je ergens verschillend tegenaan kijkt? Dankzij deze samenwerking blijven we leren."
Goede start, betere zorg
Inge: “De les die ik hieruit haal, is dat alle tijd en geld die je besteedt aan een nieuwe locatie voordat deze opent, ten goede komt aan de kwaliteit van zorg. Een goede start met team, bewoners en hun familie is zo belangrijk voor de jaren erna. Mijn collega’s weten nu veel over autisme en kunnen dat gebruiken als ze met de bewoners praten. Dit zorgt ervoor dat bewoners zich meer ontspannen voelen. Als ik bij de Spoorstraat kom, zie ik dat de woonkamer gezellig vol is. Er zijn ook veel vriendschappen ontstaan. Dat is wat we wilden. Het is mooi om te zien dat bewoners met en zonder autisme gezellig samen zijn. En het mooie is dat de basistraining die is ontwikkeld voor de Spoorstraat inmiddels is uitgebreid tot een training van twee dagen. Daar kunnen alle medewerkers van Estinea gebruik van maken. Ik zag dat hij al grotendeels is volgeboekt voor heel 2024.”
“Een goede start met team, bewoners en hun familie is zo belangrijk voor de jaren erna.”
Inge Reverdink,
gedragsdeskundige
Hoe ondersteunt Estinea mantelzorgers?
Estinea biedt begeleiding, workshops en trainingen, zoals:
- Balanstraining
- (online) Workshops ‘Mantelzorg werkt’
- Individuele begeleiding van een mantelzorgmakelaar of mantelzorgcoach.
- Individuele begeleiding van bedrijfsmaatschappelijk werk
- Pagina op het intranet met info, tips, ervaringsverhalen, ondersteuningsmogelijkheden en antwoorden op veelgestelde vragen